İstanbul
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.34
  • EURO
    35.13
  • ALTIN
    2303.2
  • BIST
    9079.97
  • BTC
    70861.92$

UYKU BOZUKLUKLARI VÜCUT SAĞLIĞINI OLUMSUZ ETKİLİYOR

UYKU BOZUKLUKLARI VÜCUT SAĞLIĞINI OLUMSUZ ETKİLİYOR
Uykunun, vücudun kendisini yenilemesi için çok önemli olduğunu belirten Bodrum Amerikan Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Melek Kandemir Yılmaz, sıklıkla görülen uykusuzluk durumunun ise farklı hastalıkların görülme riskini artırdığını söyledi.

Doç. Dr. Melek Kandemir Yılmaz, “Uyku dinlenmemizi, vücudun kendini yenilemesini ve öğrendiğimiz bilgilerin kaydedilmesini sağlayan organizmamız için vazgeçilmez bir fizyolojik süreçtir. En sık görülenlerden biri olan “uykusuzluk”, uyku için yeterli zaman ve fırsat olmasına rağmen uykuyu başlatma ve sürdürmede zorluk şeklinde tanımlanır. Horlama, uykuda nefes durması gibi belirtileri olan “uyku apne sendromu” ise, kalp krizi, felç, yüksek tansiyon gibi hastalıkların riskini artırmaktadır” diye konuştu.

İŞLEVSELLİĞİ ETKİLİYOR

Uykusuzluğun gün içindeki işlevselliği de olumsuz etkilediğine dikkat çeken Doç. Dr. Yılmaz, şu bilgileri verdi: “Huzursuz bacak sendromu, uykuya dalmayı güçleştirmekte ve gece boyunca uyanıklıklara sebep olabilmektedir. Uykuda görülen periyodik bacak hareketleri, solunumla ilgili sorunlar, uykuda yürüme-konuşma, kabuslar, REM uyku davranış bozukluğu, uykuda yeme bozukluğu gibi diğer uykuyla ilişkili bozukluklar da kaliteli bir uyku uyumamıza engel olur. Tüm bu rahatsızlıklar nedeniyle gün içi işlevselliğimiz olumsuz etkilenir. Gün içerisinde yorgunluk, halsizlik, duygudurumda çökme, huzursuzluk, dikkat ve konsantrasyon bozukluğu, unutkanlık, uykululuk, motivasyon kaybı, enerjide azalma, girişkenlikte azalma, uyku eksikliğine bağlı gerginlik, uyku hakkında kaygı gibi belirtiler sıklıkla görülmektedir. Uyku problemleri hem mesleki hem de sosyal yaşantımızı olumsuz yönde etkilemekte, hayat kalitemizi azaltmakta, iş veya trafikte kazalara veya hatalara yatkınlığa sebep olmaktadır”

NÖROLOJİ UZMANINA BAŞVURUN

Uykuyla ilgili sorunu olan kişinin öncelikle nöroloji uzmanına muayene olması gerektiğini kaydeden Doç. Dr. Melek Kandemir Yılmaz, “Bu görüşmede sorunun ne olduğu anlaşılmaya çalışılır. Gerekirse gece uykusunu görmek için “Polisomnografi” denilen ve çeşitli parametrelerin kaydedildiği tüm gece uyku kaydı yapılır. Gün içerisinde uykululuğu ve uyku atakları olan hastalar için de gündüz “Çoklu Uyku Latansı Testi” adı verilen tetkik yapılabilmektedir. Uyku apne sendromu tanısı alan hastalarda CPAP veya BIPAP gibi pozitif basınçlı havayla uykuda oluşan anormal solunum olaylarını ortadan kaldıran cihazların basınç düzeyleri belirlenerek tedavileri düzenlenmektedir. Sağlığımız için yeterli sürede ve kaliteli bir uyku uyumamız gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

 

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!