İstanbul
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.33
  • EURO
    35.13
  • ALTIN
    2301.7
  • BIST
    9075.66
  • BTC
    71302.75$

Canlı yayında açıklandı: İlk kara delik fotoğrafı

Canlı yayında açıklandı: İlk kara delik fotoğrafı
ABD Ulusal Bilim Vakfı günlerdir dünyanın nefesini tutup beklediği büyük keşfi canlı yayında açıkladı. Bilim dünyasının canlı yayında ilk kez illüstrasyon olmayan gerçek bir kara delik fotoğrafı yayınladı.

ABD Ulusal Bilim Vakfı, 2012'de bir kara deliğin çevresini gözlemlemek için kurulan Event Horizon Teleskobu'ndan (EHT) elde edilen 'çığır açıcı sonucu' bugün düzenlenecek bir basın toplantısıyla canlı yayında açıkladı. Bilim insanlarının çizim, tasarım ve modellleme olmayan ilk gerçek kara delik fotoğrafını yayınladı.

40 MİLYAR KİLOMETRE ÇAPINDA 

Bilim insanları tarafından 'canavar' olarak tanımlanan kara delik 40 milyar kilometre çapında ve dünyamızdan 3 milyon kez daha büyük. 

Dünya'dan 500 bin katrilyon uzaklıkta olan kara deliğin dünyamızdan 8 ayrı teleskopla kaydedildiği aktarıldı.

KARA DELİĞİN İLK GERÇEK FOTOĞRAFI

Kara deliğe dair detayların Astrophysical Journal Letters'da yayımlanacağı belirtildi. Hollanda'daki Radboud Üniversitesi'nden Profesör Heino Falcke, kara deliğin M87 adı verilen bir galakside keşfedildiğini söyledi.

M87 GALAKSİSİ

Falcke, öte yandan görülen kara deliğin bizim tüm güneş istemimizden daha büyük olduğunu söyledi.

"Kütlesi güneşten 6,5 milyar kez daha büyük. Biz bunun bugüne kadar var olan en ağır kara delik olduğunu düşünüyoruz. Bu gerçek bir 'canavar'" dedi Falcke. 

Öte yandan kara deliğin saat yönünde döndüğü aktarıldı.

KARA DELİK NEDİR VE VARLIĞI NASIL BİLİNEBİLİR?

NASA'ya göre kara delikler, kütleçekimsel bir alan yaratarak ışık da dahil olmak üzere etrafındaki her şeyi içine alan, belirli bir şekle sahip olmayan gök cisimleri olarak tanımlanıyor.

Kara deliklerin varlığı günümüz astronomları arasında evrensel olarak kabul görüyor, ancak hala onlar hakkında bilmediğimiz bir sürü şey var.

Kara delikler, isimlerinden de anlaşılacağı üzere, elektromanyetik spektrumun hiçbir yerinden ışık yaymıyor. Bu nedenle de görüntülenmeleri çok zor.

Bilim insanları kara deliklerin varlığını çevresindeki gök cisimlerinin faaliyetlerini gözlemleyerek biliyor. Bir kara deliğin yerçekimi, gazı ve tozu içine çekerken cisimler aşırı bir sıcaklığa ulaşıyor. X-ışınları ve diğer yüksek enerjili radyasyonlar yayıyor.

HANGİ GİZEMLERİ ÇÖZECEK

Çekilen görüntüler ile ilk kez karadeliklerin olay ufkunun yakınındaki maddeye neler yaptığı keşfedilebilecek.

Event Horizon Teleskobu'nun Proje Bilimcisi Astrofizikçisi Dimitrios Psaltis'e göre bu projenin sonuçları, Albert Einstein'ın genel görelilik teorisine bilimsel bir temel oluşturuyor.

1915'te ortaya konan bu teori, yerçekimi kanunlarının diğer doğal güçlerle ilişkilerini açıklamak için tasarlandı.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!